Vrijdag 14 juli 2023: Marcel Mangnus (orgel) en Willem de Geus (poëzie)

 
 
*Datum: Vrijdag 14 juli 2023
*Aanvang: 20:00u
*Prijs: €10,-
*Kaarten te koop aan de kassa

 
óf via reserveren: vooraf, via orgelconcertenhulst@gmail.com en door het entreebedrag van €10,- per persoon over te maken op rek.nr. NL14RABO 0152 3157 99 ten name van St. Internat. Zomerorgelconcerten. Graag willen wij u aanbevelen op deze wijze vooraf te betalen. Vermeld in de omschrijving het betreffende concert en uw naam/namen (indien u voor meerdere personen reserveert)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Programma
Opening
            Gedicht Magnolia
            Ouverture in F, van Georg Böhm
 
Barok
            Mit Fried und Freud, van Dietrich Buxtehude
            - contrapunctus I / evolutio II / contrapunctus II / evolutio II
            - strofen 1 en 7 uit Klaglied
            - Klaglied
 
            Allemande uit de French Suite nr. 4, van Johann Sebastian Bach
 
            Gedicht Uit Rijden

            Salve Regina, van Thomas Babou
 
Romantiek
            Gedicht Glorie
 
            Rhosymedre
            - tekst couplet 1
            - harmonisatie melodie
            - tekst couplet 2
            - bewerking voor orgel, van Ralph Vaughan Williams
 
Sietze de Vries
            Bewerking van de Psalmen 6, 43, 139 en 124
 
Afsluiting
            Zo’n orgel, daar bouw je toch een kerk omheen
            - Gedicht Als de Wind Zingt
            - Canonnade, van Claude Balbastre
 
 
CV's

Marcel Mangnus (Hulst, 1986) volgde zijn muzieklessen aan de Zeeuwse Muziekschool te Hulst. Hier kreeg hij o.a. orgelles van Jos Vogel. Ook volgde hij solfègeles en koorzang aan de Stedelijke Muziekacademie te Sint-Niklaas.

Na zijn middelbare schoolperiode studeerde Marcel verder aan het Koninklijk Conservatorium te Gent bij orgeldocent Ignace Michiels. In 2007 behaalde hij zijn Bachelordiploma Uitvoerend Musicus en in 2009 schreef hij zijn scriptie en presenteerde zijn eindproject. In 2010 behaalde Marcel zijn Masterdiploma Uitvoerend Musicus (Orgel). Tevens behaalde hij het diploma Lerarenopleiding in de muziek (Muziekpedagogie). Marcel volgde masterclasses bij Kees van Eersel en Sietze de Vries.

Marcel Mangnus is sinds 2010 organist-titularis van de H. Willibrordusbasiliek te Hulst, waar hij het historische Frans-barokke Loys Isoré-orgel uit 1610-1612 bespeelt. Hij is de vaste begeleider van het Basiliekkoor, het Dameskoor van de Basiliek en de Cantorij der Basiliek. Van 2010 t/m 2022 was hij tevens werkzaam als organist van de H. Henricuskerk te Clinge (Onderhorst-orgel, 1763). Hij werkte als organist mee aan diverse radio- en tv-opnames. Marcel is muzikaal adviseur van de Stichting Orgelconcerten Hulst en van de Koorkring Zeeuws-Vlaanderen.

Willem de Geus (Driebergen, 1960) volgde het Basisjaar aan de Rotterdamse Kunstacademie en de Cine Workshop aan de Vrije Academie Psychopolis in Den Haag. Ook volgde hij gedurende drie jaar een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Haagse Hogeschool. Zijn poëzie kenmerkt zich door een mix van intens en mysterieus, en is steeds zelfbewust en eigenzinnig. Hans Warren (Nederlands auteur, 1921 – 2001) omschreef De Geus’ werk ooit zo: “Zijn poëzie heeft dezelfde vreemde combinatie van concreet en abstract, van transparant en hermetisch, van levensecht en onmogelijk die zo kenmerkend is voor dromen.”

Naast zijn dichterschap is Willem ook actief als beeldend kunstenaar, performer, zanger, en is hij momenteel Stadsdichter van Hulst.

De samenwerking met Marcel Mangnus resulteerde eerder in de uitvoering “Amen en Samen”, een lied waarmee zij de bevolking tijdens Corona een hart onder de riem  staken.